היום כ"ד בסיוון תשס"ד, 13 ביוני 2004, משה נאמן מראיין את מר אלברט זאב בבית יהדות "ווהלין" גבעתיים. זאב, יליד Korzec, פולין, 1936, שהה בגטו עם משפחתו, היה במסתור ביערות וחי עם המשפחה בקרבת פרטיזנים.
ש: זאב, תואיל בבקשה לספר על המשפחה הקרובה שלך בשנים שלפני המלחמה. הורים, אחים, אחיות אם היו, ותואיל להזכיר גם את שמותם.
ת: נולדתי בעיירה Korzec בפלך Wolyn ב19.8.36-. אני הייתי הבן הבכור אצל הורי. לפני כן אבי היה נשוי עם אישה אחרת, שנולד להם בן בשם יהודה, בגלל שלסבי קראו יידל, יהודה, זיכרונו לברכה, והתגרש, התגרשו, והיא עברה לגור לדובנו. אבי עסק באספקה לצבא הרוסי והפולני לסירוגין, מפני שזאת הייתה עיירת גבול, ופעם שלטו שם הפולנים ופעם הרוסים. והפרנסה הייתה בשפע, בתור ילד לא היה חסר לי כלום, וסבי, זיכרונו לברכה, לא היה תלמיד חכם מובהק, אבל רכשו לו כבוד רב בעיירה. הוא היה מפשר בין יהודים ולא יהודים, אני אתייחס לזה יותר מאוחר, וגם היה שתדלן בשעת בצורך בפני השלטונות. עכשיו, מצד אמי, אמי באה מעיירה קטנטונת בשם אוזירן, גם כן בפלך ווהלין. אבא שלה, דוד שולבניוק, היגר לארצות הברית בגיל צעיר, ומכר שמה תפוחי אדמה מתוקים מה שנקרא Sweet Potatoes, בבתי ספר. הוא לא היה איש נמרץ, וכנראה שלא עשה חיל, והוא חזר לעיירה והתחתן עם סבתי, שקראו לה מישקה, יש לי אחות שנקראת על שמה וקוראים לה מרים. הסבתא שלי הייתה ההפך מסבא שלי. היא הייתה אישה מאוד נמרצת ואנרגטית, והיא הייתה חברמנית, היא ניהלה חנות מכולת. ולמזלם הרע, החנות והבית נשרפו, ובכל זאת היא הייתה אישה שהייתה ידועה כצדקת, שהיא לא רק שיקמה את עצמה, אלא גם עזרה לזולת. מצד אמי..., אמי הייתה הבכירה, קראו לה חנה שרה. היה לה עוד אח, שקראו לו ראובן, שבעצם היה דומה לאבא שלו, היה מופנם ושקט, הוא דווקא השתייך לתנועת בית"ר. אחיה השני, חיים, השתייך ל"שומר הצעיר". אמי הייתה ב"חלוץ", אמי למעשה קיבלה סרטיפיקט לעלות ארצה, אבל בינתיים היא התחתנה עם אבי וזה ירד מהפרק. הייתה לאמי עוד אחות קטנה, רוחלה, שהיא הייתה מאוד צעירה. עכשיו, מצד אבי היו להם..., אבי היה הבן השלישי, היה לו אח בשם אליק, שהוא נלחם במלחמת רוסיה – יפן, הייתה לו אחות, לאה, שהיגרה לארצות הברית, הוא היה השלישי, מרדכי, מוטל. והייתה עוד אחות חולנית, קראו לה אודה, היא מתה בגיל צעיר. אחרי שסבי התאלמן, הוא התחתן עם אישה שניה, שקראו לה רבקה, ונולדו להם שלוש בנות. הבכירה נקראה נחמה, השניה רחל, והשלישית רייזל, גם רייזל הייתה חולנית ונפטרה בגיל צעיר.
ש: אז היו לך כמה אחים?
ת: לי היה אח אחד, הוא נולד יותר מאוחר, שידכו את אבא שלי לאמא שלי, והם התחתנו. היה פער גילאים קרוב לעשרים שנה בין אבי ואמי, אבל בכל זאת הם הסתדרו, ואבי פרנס גם את האחיות שלו שנשארו, את האחות נחמה, שהיא הייתה אישה חכמה באופן יוצא מן הכלל, היא התחתנה ועברה לגור ל-Rowne, ושמה נולדו להם ילדים, והם נספו שמה. והסבתא רבקה, הסבתא החורגת שלי, נפטרה סמוך לאקציות שהיו, שנדבר עליהם יותר מאוחר. אני זוכר כל מיני אפיזודות מלפני המלחמה. אני זוכר שהיה לנו בית די מבוסס, אז הייתה לנו עוזרת, והייתה מטפלת, שהייתה לוקחת אותי אפילו בימי ראשון לכנסייה, ואני זוכר גם..., זאת אומרת אלה תמונות מקוטעות, מפני שהייתי מאוד קטן, אני זוכר את בית הכנסת, שאבא שלי היה הגבאי שמה, אני זוכר איזה יום כיפור אחד, ששיחקתי עם ילדים, ודווקא ביום כיפור תקף אותי בולמוס של אכילה, למרות שלא הייתי אכלן גדול, בכל זאת דווקא אז רציתי..., אני זוכר שתמיד ניגשתי לאבא שלי וביקשתי ממנו מזון. היה לנו..., גר בשכנות שוחט בשם נחום, שהוא היה אדם עדין מאוד, והיו לו הרבה ילדים, והם היו אנשים קשיי יום. והייתי ילד מפונק, ודווקא בגלל זה שדחפו לי אוכל בבית, העדפתי תמיד לאכול אצלם, את האוכל העוני שלהם, מאשר לאכול אצלנו. עכשיו, זה אני זוכר את Korzec, שזו הייתה עיירה שהשתרעה, מכיוון מערב היה בית חולים, ומכיוון מזרח היה בית חרושת לסוכר, זה למעשה כל Korzec, אולי איזה חמישה קילומטר. אנחנו גרנו בשולי העיירה, באזור הירוק, העיירה היא לא הייתה יפה באופן מיוחד, ומסביבנו גרו גם יהודים, ובעיקר הרבה נוצרים, אוקראינים ופולנים. בבית שאנחנו גרנו בו, זה היה בית תורי, יכלו להתגורר בו שלוש משפחות. סבא שלי רצה, כפי שכנראה היה מקובל אז, לרכז את כל המשפחה שמה. והבית עמד בתוך..., בשני צדדיו היה בוסתן, עם כל מיני עצי פרי, שבאמת קטפנו אותם, גם לפני המלחמה, וגם אחרי המלחמה, עם השחרור. וזה מה שיש לי לספר בעצם על ה... אני רק יכול להוסיף עוד משהו בקשר למשפחה באוזירן, זאת הייתה משפחה שפעם אני זוכר שנסעתי עם אבא שלי ברכבת לאוזירן, לבקר את המשפחה של אמי, ולמרות שזה..., נכנסו לבית שהיה..., הרצפה הייתה עשויה חימר, אז מהבית הזה קרן מן עם חום כזה, שקשה לתאר את זה, וזה לא עוזב אותי עד היום הזה. ואני זוכר, אחרי זה, זמן קצר לפני הפלישה הגרמנית, אני זוכר את סבתא שלי, ביקרה אצלנו, סבתא מישקה מאוזירן, ואז נותק הקשר.
ש: אולי אתה יכול לפרט קצת יותר על אורח החיים בבית, התחלת להזכיר משהו, איזה מין בית זה היה, ציוני, דתי, אורתודוכסי, או...?
ת: זה היה בית בעצם ציוני מסורתי.
ש: או חרדי?
ת: לא, לא מסורתי. בכלל בעיירה הזאת לא היו אנשים חרדים, היו מכל המפלגות, מכל הזרמים וכולם חיו בשלום. והיו מספר רבנים, והם היו מקובלים על כולם. לרב אחד, בשם רב יענקל'ה, אני רוצה להתייחס יותר מאוחר. זה קשור לאירוע בשואה.
ש: משהו על הלימודים שלך, אתה הרי היית ילד די קטן?
ת: הייתי קטן מאוד...
ש: גן ילדים אולי, מלמד?
ת: מלמד היה יותר מאוחר. אבל לפני זה לא הלכתי לשום מקום, הלכתי עם הורי תמיד לבלות, היה לנו גן ציבורי בעיירה ושם היינו רואים סרטים, את זה אני זוכר, טיילנו שמה, זאת אומרת יש לי מלפני המלחמה זיכרונות טובים מאוד. אני רק זוכר גם, שבבית, אני זוכר, שהיו הרבה עניים ב-Korzec, אני חשבתי שבאמת תושבי Korzec, אבל לא מזמן עיינתי בספר, לא מזמן יצא ספר עב כרס של העיירה, התברר שרוב העניים היו מעיירות סמוכות, ואני זוכר, מיום חמישי עד יום שישי הבית לא נסגר. באו גלים גלים של עניים, ואמי ידעה על כך, והיא תמיד הייתה איפה פי שלוש או פי ארבע מהרגיל, כי אז נהוג היה לאפות בבית גם לחם וגם עוגות, ותמיד כל מי שהיה מגיע, היה מקבל משהו, בין אם זה מזון, בין אם זה כסף קצת.
ש: מלבד תנועת "שומר הצעיר" ובית"ר שהזכרת, אתה יכול לומר לי, אם היו עוד איזה תנועות נוער ציוניות?
ת: לא, זה הזכרתי באוזירן, ב-Korzec היו כולם.
ש: אה, זה היה באוזירן שאמרת?
ת: כן, הייתה התנועה הרוויזיוניסטית, היה המזרחי, "בני עקיבא", היו מגורדוניה, "שומר הצעיר", אפילו היו "בונדיסטים" גם, היו מכל הזרמים, מכל המפלגות.
ש: תאמר לי, אתה זוכר משהו על יחסים בין השכנים הגויים ליהודים באזור המגורים שלך?
ת: כן, אבל לא באותה תקופה, יותר מאוחר.
ש: וגילויי אנטישמיות?
ת: יותר מאוחר. אז לא הבנתי גם שום דבר, אבל גם לא שמעתי בבית, ש..., אני רק זוכר אירוע אחד, שזה גבל בשערורייה. אבי השכיר למישהו, אדם, חדר ואני זוכר באותה תקופה שבא..., אמי אחר סיפרה, שהיה ג'נטלמן ונחמד, היה דייר מעולה, ובאו שוטרים, אני זוכר, עם מדים, והרבה אנשים היו, והתברר, שהוא היה מרגל רוסי אצל הפולנים. ואז אחרי כבוד גדול לקחו אותו לחד גדיא. כל זה היה לפני שהתחילה השואה.
ש: טוב, אז אם יש עוד משהו, שהיית רוצה לספר על המשפחה הקרובה או הקהילה היהודית, אז תעשה זאת עכשיו, אם לא, אנחנו נוכל להתקדם הלאה, ולשמוע את התקופה החל מכניסתם של הגרמנים.
ת: לא, אין לי מה להוסיף יותר.
ש: אז הגרמנים נכנסו בעצם ל-Korzec ב2- ביולי 41.
ת: זה התחיל בזה, שהתחילה הפצצה כבדה על העירה. הם הטילו משום מה על עיירה כזאת קטנה, הרבה פצצות. וקראתי בספר "Korzec", שהצבא הרוסי נסוג בבהלה רבה. הם פינו את העיר, הגרמנים כנראה לא ידעו, כן ידעו, הפציצו, אנחנו שגרנו בשולי העיירה, באזור הנקרא [...], אז לא נפגענו, אבל בעיירה נפגעו הרבה אנשים, אני זוכר גם, שהסתובבתי עם אבא שלי, עשן סמיך, וריח של אבק שריפה, ומובילים באלונקות אנשים פצועים והרוגים, והרבה הלוויות. לאחר מכן נכנסו הגרמנים, נכנסו ככה ב[...], הם צעדו לפי הסדר הגרמני, ואנחנו עמדנו משני הצדדים, פתאום התקרבתי, שמעתי מדברים, אז אמרתי להורים שלי: "הנה, הם מדברים יידיש, כנראה שהם לא יכולים להיות כל כך רעים, אם הם מדברים יידיש". ההורים שלי שתקו, הסתובבו כבר שמועות, מה טבעם של דוברי יידיש האלה. ובאמת תוך זמן קצר יצאה הוראה, שצריך לרכז את כל היהודים לגטו. עברנו לגטו, ובסביבה כמובן קלגסי אוקראינים, שהם היו יותר גרועים מהגרמנים, הם הכירו את האזור, הם ידעו..., נתייחס לזה יותר מאוחר. והיינו בגטו, והאוקראינים הודיעו לגרמנים, שאבא שלי היה ספק.
ש: ואתם עברתם עם כל המשפחה?
ת: כן. אבא שלי היה ספק, אז הם גייסו אותו על מנת לספק מזון לצבא הגרמני, הוא היה מלווה בשוטר גרמני, ובשוטר אוקראיני. אני לא יודע, איך זה קרה, אבל פתאום מצאנו את עצמנו בבית שלנו בחזרה, בית מרווח, באמת היינו מרוצים, אני לא יודע איך זה קרה, גטו Korzec לא היה גטו סגור, היה גטו פתוח, אז כנראה שאנשים... הרי זה לא..., בדיעבד, הגרמנים הרי לא החליטו לעשות מזה גטו ולשלוח אנשים למחנות ריכוז, הם התכוונו לשלוח Einsatzgruppen ולחסל את כל היהודים. ביום בהיר אחד, כשאבא שלי יצא לכפרים, התחילה האקציה הראשונה של הגרמנים. אבא שלי לא היה בבית כמובן, ואמא שלי שמעה על זה, למזלנו גרנו באמת מחוץ לעיר, אז זה שהגיע אלינו השמועה, יכולנו להתאושש קצת, ואמא לקחה אותי, ואת אחי, שהיה תינוק, אחי יותר צעיר ממני בשלוש שנים. ונכנסנו לאחד המחסנים שלנו בתוך הבית, היה מחסן. לא יודע, איכשהו נודע לכל מיני אנשים, בסביבה, ליהודים, והם התחילו לבוא, לנהור אלינו, למחסן הזה, המחסן הזה היה פתוח לכל ארבע רוחות השמים, דרך החרכים אפשר היה לראות מה נעשה בחוץ, באמת ראינו שמובילים יהודים. אצלנו הבית היה פתוח, ואף אחד..., משום מה, לא הבחינו בנו, אולי שנכנסו וחשבו שכבר האנשים האלה נלקחו לגיא ההריגה. ואמרת קודם בקשר לשכנים. אז היה לנו שכן, קראו לו בונצ'ק, פולני, הוא היה וטרינר. אני בתור ילד מאוד סלדתי מהאדם הזה, היה לו פרצוף אדום, עיניים אדומות כמו כלב מוכה כלבת, והוא כל הזמן צעק בפולנית: "איפה מוטל ואשתו והילדים? צריכים להרוג אותם". הוא צעק, צעק, חשבתי..., אמי חשבה שהוא ילך לחפש בבית, לא, הוא עמד בחוץ, ונבח, ולא... ותוך כדי שהייה במסתור הזה, שזה לא היה כאילו עם המסתור, אחי התחיל לבכות, והיו אנשים שהיו כבר מוכנים לחנוק אותו. ואני הבנתי מה הולך, ורציתי כבר להתפרץ בבכי, ואז אמי הרגיעה אותו, בחיקה, והוא נרדם. פתאום שמענו..., המחסן הזה היה פתוח לכיוון העלייה של הבית, שמה בוידם כזה, ופתאום שמענו שגוררים רהיטים, מכאן לכאן, הייתה לנו דיירת פולנייה, שהיא נכנסה אלינו הביתה, כנראה שלא רצתה שדרך החוץ שיראו שהיא לוקחת רהיטים, אז היא מעליית הגג שלנו, אל עליית הגג שלה גררה את הרהיטים, היא העלתה אותם, והיא הבחינה בנו פתאום. האנשים, זה אמי סיפרה אחר כך, שליבם עמד מלכת, הם מאוד פחדו, היא תסגיר אותם, ואז גמרנו. היא אמרה: "הכל יהיה בסדר", היא נעלמה, כעבור חצי שעה היא חזרה, עם מרק, ונתנה לנו שהיא בישלה לכולם. כמובן אחרי האקציה היא החזירה לנו את הרהיטים שהיא לקחה. האקציה הזאת, זה מראה על המפלצתיות של הסדר הגרמני.
ש: סליחה, אני רוצה, לפני שאתה מספר על האקציה, אני תכף אתן לך לדבר, קצת להרחיב על האקציה הזאת. אתה זוכר במקרה גם את חובת ענידת הסרט הלבן עם מגן דוד כחול.
ת: כן כן, אנחנו נגיע לזה.
ש: אתה תגיע לזה בשלב יותר מאוחר.
ת: כן כן.
ש: כן, אז תמשיך.
ת: אז הסדר..., החליטו שהאקציה הראשונה תימשך עד שעה שתים עשרה. יהודים שהובלו לאחר שעה..., הגיעו לשמה, הוחזרו הביתה. זה היה..., סדר חייב להיות. וכמובן שאבי חזר וחשכו עיניו שהוא שמע שכמעט איבד את כל המשפחה שלו, והוא חשב.., הסתננו הרבה שמועות שתהיה אחרי האקציה הזאת אקציה, ואולי עוד אקציה, וכדאי להסתלק משם. הרבה יהודים ידעו את זה, אני לא יודע, קראתי את זה גם בספר Korzec, [...] לדבר עם אפטיה. נכנסו לאחד הרבנים, אני לא זוכר את שמו, הוא ישב ולמד גמרא. אז אמרו לו: "תשמע, מה...", אז הוא אומר: "מה אני יכול לעשות?", הוא המשיך ללמוד גמרא. ובאמת, בשבועות, אנחנו חוגגים...
ש: ערב שבועות זה היה, בה' בסיוון, ערב שבועות, ה' בסיוון של תש"ב.
ת: כן.
ש: זאת הייתה האקציה.
ת: 42, כן.
ש: ב21- במאי 42.
ת: ואנחנו באמת מנציחים את זכר הנספים תמיד למחרת יום השבועות. אז התחילה האקציה השניה. אבל אבא שלי יצר קשרים עם גויים בסביבה, ולקח..., הביא עגלה, והעמסנו את מה שאפשר היה להעמיס בעגלה, השאר השארנו בבית, והסתלקנו, לא היה אורות.
ש: אתה יכול לומר לי מה היה באקציה הזאת?
ת: באקציה הזאת לקחו יהודים ללא הבחנה, והכריחו אותם לחפור בורות, וירו בהם, כי האוקראינים, וה..., דרך אגב, אני נזכר, אותו דבר קרה גם באוזירן, אמא שלי תמיד אמרה שלא ייתכן, שהאח שלה, חיים, ילך להריגה כאחד האדם, לא ייתכן. באמת הגיעו עדויות, שדודי חיים לקח אבן, ורוצץ את גולגולתו של שוטר אוקראיני. בא חברו וירה בו למוות במקום.
ש: מי זה היה ש...?
ת: שוטר אוקראיני, זה הדוד שלי, חיים, הבן השלישי של משפחת אמי. אז זה כמובן שהיו עדויות שהוציאו להורג באותו זמן גם את סבתא שלי, גם את סבא שלי, גם את הדודים, שני הדודים כבר היו נשואים, את נשותיהם, ואת ילדיהם. עכשיו, קראתי מקרה, שהיה רופא, שהרופאים רצו להשאיר אותו בחיים, אז הוא אמר..., אני שמעתי את זה בעצם גם מפי אמי, שאמר שאם אשתו תבוא עמו אז הוא מוכן להישאר בחיים, אז הגרמנים סירבו ואז הרגו את שניהם. כנראה שהיה נחוץ להם רופא.
ש: יש לך מושג פחות או יותר כמה אנשים נרצחו באותה אקציה?
ת: אני יודע סך הכל זאת אומרת, סך הכל, באותה אקציה אני לא יודע, נרצחו די הרבה, אבל אני יודע סך הכל כמה נהרגו בזמן השואה. אז נגיע לזה אולי יותר מאוחר.
ש: דובר נדמה לי על למעלה מאלפיים מאתים אנשים שנרצחו מחוץ ל-Korzec.
ת: יכול להיות, יכול להיות, היו קברי אחים, היה מקום שנקרא קוזק, ועוד מקומות, ששמה ישנם..., אנחנו באמת עומדים לנסוע לשמה בקרוב, ל..., טוב, לזה יש לי גם כן הסתייגות לתת להרוויח לאוקראינים, הרי אנשים מטבע הדברים מתים, אז למה להחזיק שם בית קברות, יותר טוב בארץ להנציח את זה, אבל אני במיעוט... ועכשיו אני אעבור באמת לחיים ביערות. באזור הזה היו פולנים ואוקראינים. הפולנים היו, כפי שנראה גם בהמשך, הרבה פחות אגרסיביים כלפי היהודים מאשר האוקראינים. האוקראינים הם היו חלאות אדם. אותו דבר הקרואטים, בים הבלטי, והבוסנים, וגם בימינו, היום השוודים, ואז הם עוד לא..., אז הם היו כביכול ניטרליים. באחד הפעמים שאבא שלי הלך לאסוף מזון, בשביל הגרמנים, הוא נקלע לבד בערב לאיזשהו כפר אוקראיני. האוקראינים הם כמו חיות טרף, ראו יהודי, ישר הלכו לתלות אותו. שמו לו עניבת חבל על הצוואר, ועמדו כבר ממש..., ופתאום אוקראינית זקנה צועקת...
ש: לאבא עשו?
ת: כן, לאבא שלי, כן. "אלוקים אדירים, זה יהודק'ה", לסבא שלי קראו יידל, יהודה, אז הם גם קראו לאבא שלי אותו שם, "זה הרי יהודק'ה". ואז היא סיפרה להם מי זה יהודק'ה, הוא היה מאוד מקובל על האוקראינים, הסבא שלי, אז הם שחררו את אבא שלי, יצא ממש מגוב האריות. מקרה דומה קרה גם לאמא שלי. היא באה מאחד הכפרים עם סל מזון, והיא פגשה את אחד האוקראינים שהיה ארכי רוצח, והוא אמר שהוא הולך להרוג אותה, והיא אמרה לו: "למה שתהרוג אותי? אם תהרוג אותי לא יצא לך כלום מזה, אבל אם תשאיר אותי בחיים יש לי תכשיטים בבית, אני אביא לך אותם", הוא שאל: "מזהב?", הם היו מאוד להוטים..., הם היו פרימיטיביים, היו מאוד להוטים אחרי זהב, היא אמרה: "כן", התחיל לשאול אותה איזה ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ ᮝ ꗬÂQЍ ሀ¿ က Ѐ 昹橢橢좃좃 Ѝ萩ꋡ ꋡ 뀃 ĵ ] ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ ɒ Ц Ц Ц Ц 8 ў Ѳ L Ц ᯊ ì Ӛ Ӛ Ӱ Ӱ Ӱ ᭷ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ ᭹ $ Ჶ Ǵ Ẫ T ᮝ - ɒ