היום כ"ח באלול תשס"א, שישה-עשר בספטמבר 2001. משה נאמן מראיין את הגברת הירש עליזה ביד-ושם ירושלים. עליזה ילידת איסקז (Iszkaz) הונגריה 1924, שהתה בגטו, הייתה באושוויץ-בירקנאו (Auschwitz-Birkenau) ובמחנות אחרים, עבדה בעבודות כפיה, והשתתפה בצעדת מוות.
ש: עליזה, תואילי בבקשה לספר על המשפחה הקרובה שלך בשנים שלפני המלחמה. ההורים, אחים ואחיות אם היו, ותואילי להזכיר גם שמות.
ת: שמי עליזה הירש, נולדתי בשם ברויאר אדית באיסקז (Iszkaz) שזה כפר קטן בצד המערבי של הונגריה קרוב לגבול האוסטרי. הכפר היה רחוב אחד ארוך שכל כמה ימים בא בן-אדם עם תוף על הצוואר, הוא היה מכה על התוף, אנשים יצאו, והוא היה מחלק את הדואר ואת ההוראות שהיו. זאת אומרת, שזה היה מקום פרימיטיבי מאוד. סבתי הייתה אישה מאוד מבוססת, הייתה לה חנות מכולת במרכז הכפר וחנות של משקאות בסוף הכפר. היה לה בית ענק שכל המשפחה, בלי עין הרע, גרו שם. היו לה אדמות עם חיטה. היא הייתה מורה, היא גמרה סמינר, היא הייתה אישה מקסימה נבונה עם לב רחב, אנחנו היינו מאוד קשורים אליה. בעלה הראשון נפטר אחרי שנה וחצי של נישואין כשאמי ז"ל הייתה תינוקת. הוא יצא לקניות לעיר הקרובה בשביל החנות, תפס אותו הגשם, הוא קיבל דלקת ריאות בתקופה שעוד לא ידעו מה זה אנטיביוטיקה, ואחרי שבועיים הוא נפטר. סבתא התחתנה פעם שניה עם אלמן שהביא איתו תשעה ילדים. גם זה מראה איזו אישיות הייתה לסבתא, שהיא הייתה מוכנה להתחתן עם גבר עם תשעה ילדים ולה הייתה בת אחת. מהנישואין האלה נולדו עוד שלושה ילדים. לאמי קראו יוספה, והילדים שנולדו לסבתא ולבעל השני היו דוד, הבאתי תמונה. לשני קראו לצי שאני לא יודעת איך אומרים את זה בעברית, אולי זה לסלו אם יש שם כזה ורגינה. אף אחד מהם לא נשאר בחיים. באו תמיד לקנות בעונה את החיטה של סבתא. פעם הופיע בן-אדם שבא מווינה (Wien), קנה את החיטה, בינתיים הוא ראה את אמי שהייתה בת שש-עשרה, והוא הביע את רצונו שהוא רוצה להתחתן איתה. סבתא הייתה מאוד רציונלית, והיא חשבה שבכפר נידח כזה איפה היא תמצא בעל לבתה? אז היא הסכימה. ככה שאמי התחתנה עם אבי שקראו לו לזר ברויאר. הם היו ילידי הונגריה, אבל כשהוא היה בגיל צעיר המשפחה עברה לווינה (Wien) והם גרו שם. אבי לא הסתכל לכפר הקטן הזה, הוא אמר שאין פה עתיד לילדים, והוא רוצה לעזוב.
היינו ילדים מאוד קטנים כשעברנו לבקשצ'אבה (Bekescsaba) שזה במרכז הונגריה. אבי קיבל שם עבודה בתור חזן, שוחט ומוהל. בעיר בקשצ'אבה היו שתי קהילות. הייתה קהילה אחת שהיו בה דתיים וחילוניים והייתה קהילה שניה שהיו דתיים מאוד – אורתודוכסים. אנחנו היינו שייכים לקהילה המעורבת, אנחנו היינו דתיים מאוד, שומרי שבת, לא נסענו בשבת, בחגים הלכנו לבית-הכנסת והאוכל היה כשר. לא כל בני הקהילה שמרו עד כדי כך. אמי הלכה עם פיאה נוכרית. היינו שבעה ילדים, ארבע הבנות היו גדולות. הייתה אחותי הגדולה אילנה, שקראו לה רות בעברית. אחר-כך הייתי אני עליזה ששמי היה אדית. אחר-כך אחותי איבויה שלצערי היא כבר לא בחיים, היא נפטרה לפני עשרים שנה מסרטן בישראל. אחר-כך הייתה שושנה, ואחר-כך באו שלושה בנים. הבנים היו יעקב, פנחס ומשה שהם היו ילדים מקסימים ומוכשרים. אמי הייתה אישה מאוד נבונה, היא הייתה מוכשרת במתימטיקה, והיא עמדה על כך שאפילו אם המצב הכלכלי לא כל-כך טוב אנחנו חייבים ללמוד. כך שאחותי גמרה בית-ספר של חמש שנים אחרי בית-ספר עממי שזה אפשר לה לעבוד אחר-כך בתור פקידה למוסדות. אותי, מכיוון שהייתי מוכשרת בלימודים, שלחו לתיכון. הלכתי לתיכון ממשלתי שקיבלו לשם רק מצטיינים.
ש: עליזה ברשותך, אני אחזור לתקופת הלימודים שלך, אבל לפנꗬÂQЍ Ⴔ¿ က Ѐ 왰橢橢좃좃 Ѝꋡ ꋡ % ] Ĕ Ĕ Ĕ Ĕ Ĕ Ĕ Ĩ π π π 8 ϸ Ќ D Ĩ ⎍ Ġ ம